Letní dovolené se pozvolna rozbíhají a já věřím, že to je konečně čas, kdy se můžeme vykašlat na stres, time-management a produktivitu a skutečně si oddechnout a nabrat nové síly. Takže si dnes dáme trochu lehčí téma, které vám pomůže si dovolenou skutečně užít a eliminovat obvyklé stresové situace.

Mám pro vás následující 4 tipy, které vám pomohou před odjezdem, při balení i na dovolené samotné:
  1. Správná automatická odpověď v nepřítomnosti
  2. Balení bez stresu
  3. Nestresujte se hledáním nejlepšího směnného kurzu
  4. Nelámejte si hlavu s tím, kdo tentokrát bude platit

Pojďme do toho.

1. Správná automatická odpověď v nepřítomnosti (Out-Of-Office Reply)

Než se za vámi zaklapnou dveře od kanceláře, je odjezd na dovolenou ideální příležitostí, abyste se podívali na všechny věci, které jste skutečně museli dokončit a které jste tam mohli nechat kolegům. Zkuste se zamyslet, jestli si je po dovolené chcete/musíte brát zpět? Nebo jestli je může i nadále dělat někdo jiný. Odjezd na dovolenou je krásná příležitost k rozpoznání priorit.

A samozřejmě než popadnete kufr, je potřeba udělat jednu důležitou věc, která vám pomůže udržet si získanou energii i po návratu z dovolené. Nastavit si ve svém e-mailovém klientovi správnou odpověď v nepřítomnosti.

O tom, jak napsat správnou odpověď v nepřítomnosti, najdete na mém blogu samostatný článek. Pokud máte kolegy a může vás někdo zastoupit, tak si všichni během vaší dovolené nějak poradí, pomohou, nebo daná věc není až tak urgentní. Proto je velkým plýtváním získané energie (vůbec) číst došlé e-maily po návratu z dovolené. Stejně jako si nečtete staré noviny, nedává smysl číst staré e-maily. Aby to bylo fér, je dobré o tom informovat vaše spolupracovníky správným textem vaší odpovědi v nepřítomnosti. Využijte vaší dovolené k vyčištění vašeho inboxu, k novému a čerstvému startu.

Text vaší odpovědi v nepřítomnosti pak může vypadat následovně:


Přeji pěkný den,

díky, že mi píšete, ale právě nyní načerpávám nové síly na dovolené, abych vám mohl odhodlaně a s plným nasazením pomáhat i v dalším období. Čtení starých a neaktuálních e-mailů člověku bere získanou energii a často už ani odpověď nikdo neočekává.

Proto si tento e-mail po svém návratu pouze přesunu do archivu a pokud byste moji pomoc potřeboval/a i po mém návratu, obratťe se na mě, prosím, znovu.

Věřím, že pokud svoji energii po návratu zaměřím na skutečně aktuální věci, bude to prospěšnější pro nás všechny.

Pokud budete do 23. 7. potřebovat pomoci, obraťte se na Milana Pomocného, který vám v období mé dovolené pomůže stejně dobře jako já.

Díky a přeji vám pěkné léto,
Vratislav Čermák


Po návratu z dovolené

  1. Vypněte automatickou odpověď „Out of Office" (někdo si ji nechává zapnutou ještě třeba 1-2 následující dny)
  2. Vyberte všechny e-maily v Inboxu (Ctrl+A nebo Cmd+A) a označte je jako přečtené.
  3. Přesuňte všechny e-maily do složky „Zpracovaná", „Archiv", „Dovolená", nebo třeba „E-mailový restart".

Inspirací může být také nový web AutomatickaOdpoved.cz s kreativními nápady od osobností české literatury. "Slohově" velmi povedené, ač obsahově některé zprávy příliš neladí s výše uvedenými pravidly. Věřím, že inspirací oběma částmi může vzniknout ten správný vzkaz pro všechny pisatele během vaší nepřítomnosti.


2. Nebuďte ve stresu z balení, mějte seznam

Pokud mluvíme o pracovním stresu před odjezdem, tak to často nebývá ten poslední, který nás potká. Druhý nás může čekat při balení. Co všechno vzít? Co zařídit? Co nezapomenout? Co zajistit před odjezdem?

Přitom jde o zcela rutijní činnost, která se opakuje každý rok, každou dovolenou, v každý předvečer odjezdu. A řešení je tak jednoduché. O blahodárném účinku odškrtávacích seznámků jsem psal již dříve v samostatném článku. Mějte svůj dovolenkový checklist! Jednoduchý odškrtávací seznam věcí, které si pokaždé balíte s sebou, nebo které si chcete jen připomenout a rozhodnout se jestli si je na tuto dovolenou máte/nemáte vzít. Jak si takový seznam vytvořit? Můžete využít právě letošní dovolené, abyste si poprvé takový seznam připravili. Zapište si, co balíte s sebou. Ať už když věci nosíte na hromadu, nebo když je dáváte do kufru. Na dovolené si pak dopište, co jste zapomněli, nebo co jste si uvědomili, že by bylo dobré vzít příště s sebou. Třeba kolíčky na prádlo, které poslouží při sušení plavek, nebo zajištění ručníků na lehátkách. Pak si ho hlavně dobře uložte (doporučuji elektronické nástroje, kde se seznam hůře ztratí - Evernote, OneNote, či Google Keep). Příště seznam jen vytáhnete a jste sbaleni během chvilky a bez stresu.

Ale já jedu na dovolenou teď a seznam nemám :-(

Nenechám vás v tom :-) Jako čtenáři mého blogu si zasloužíte letní dárek a proto jsem pro vás takový seznam připravil. Můžete si ho stáhnout a doplnit/upravit podle svých potřeb, protože ne každá dovolená je stejná a ne každý má stejné potřeby. Seznam nemusí být vyčerpávající, ale dá vám jistotu, že to podstatné máte s sebou.


(poznámka: platí pouze pro balení kufru, pro ostatní případy balení vás odkážu spíše na odbornou literaturu :-)


3. Nestresujte se hledáním nejlepšího směnného kurzu

I když žijeme v 21. století, máme Apple a Google Pay, bezkontaktní platby, tak co se týká dovolené a cizích měn, tak je stále výhodnější vyměnit si hotové peníze. Banky nám sice kartami umožňují bezproblémově platit i v zahraničí, ale kurz, podle kterého nám koruny převedou na cizí měnu, je dost nevýhodný. V případě hotových peněz můžete sáhnout po osvědčených směnárnách, ale i tak musíte řešit kolik vyměnit, vybrat hotové koruny a ty fyzicky odnést do směnárny.

Naštěstí v poslední době vznikají nové a nové FinTech společnosti (=Financial Technology - spojení finančních služeb a možností technologií). Ty oslovují zákazníky tím, že nabízí velice odlehčené a snadno použitelné finanční služby. Po poměrně dlouhém testování bych za sebe nejvíce doporučil službu Curve.


Pokud se zaregistrujete, dostanete od této britské společnosti klasickou (pěknou) MasterCard platební kartu. Je na vaše jméno, má své číslo, expiraci a kódy, které jsou potřeba k používání. V tomto směru nic neznámého. V aplikaci Curve ale můžete připojit vaše současné platební karty od různých bank a vydavatelů (dokonce i Visa karty). Tyto originální karty pak můžete nechat doma a platit pouze prostřednictvím karty Curve. V aplikaci ve vašem mobilním telefonu si vybíráte, ze které vaší reálné karty se má platba uskutečnit. Takže máte jednu kartu, která se může proměnit na jakoukoliv z vašich existujících karet jen kliknutím v aplikaci. Pro technické typy, dodávám, že pro platby používáte PIN i CVC/CVV kód karty Curve, obchodník platbu naúčtuje Curve a ten si pak platbu okamžitě strhává z nastavené karty.

Směňujte peníze za výhodný kurz ČNB

Proč ale toto řešení zmiňuji jako ideální pro dovolenou? Když budete platit v cizí měně (třeba v britských librách), tak obchodník si zažádá o platbu v librách a Curve mu ji v librách zaplatí, pak provedou konverzi jejich kurzem a z vaší karty strhnou příslušnou hodnotu v korunách. Vaše vydávající banka tedy neví, že jste platili v cizí měně, takže neaplikuje žádnou konverzi. A to nejzajímavější na konec. Kurz Curve se hodně blíží devizovému kurzu ČNB. Ale dejme si konkrétní příklad pro lepší ilustraci.

Chcete například zaplatit 60 GBP (britských liber) za oběd v Londýně. Použiji reálná data z mé nedávné návštěvy. Pokud bych použil svoji českou kartu od mé banky, prodala by mi libru na tuto transakci za 29,06 CZK a z účtu by mi tedy za oběd strhla 1743,6 CZK (=60*29,06). Pokud zaplatím kartou Curve, kterou mám přepnutou na tu samou českou kartu, tak mi Curve prodá jednu libru za jejich kurz 28,59 CZK a z mé české karty si tedy strhne 1715,40 (=60*28,59). Na jednom obědě tedy uspoříte téměř onu příznačnou 1 libru, přesně tedy 28,2 CZK. Kurz ČNB byl tento den 28,46.

A to nemluvím ani o tom, že pokud v zahraničí potřebujete hotové peníze, tak místo chození do místní směnárny, můžete v zemi, do které cestujete, zajít k bankomatu a až do ekvivalentu 200 GBP vybrat místní měnu zdarma.

Nechávám na vašem zhodnocení, jestli "se to vyplatí". Pokud byste chtěli Curve využít nezapomeňte použít tento můj referenční odkaz a dostanete 5 GBP (cca 140 CZK) kreditu na vyzkoušení. Celá služba je zcela zdarma. Nabízí pak i různá prémiová rozšíření, která jsem zatím využít nepotřeboval.

Existují i podobně fungující alternativní řešení, jako oblíbený Revolut, který funguje jako předplacená karta, na kterou si nabijete své peníze a převádíte si je na různé měny Revolut kurzem v okamžiku, kdy potřebujete. Výhodou je že máte kromě karty i mezinárodní účet se stejnými výhodami. Mně u Revolutu nevyhovovala forma předplacené karty, protože pak ve frontě na skipass zjistíte, že vám na předplaceném účtu chybí třeba 2 € a musíte řešit dobití. A moji důvěru Revolut zcela ztratil po komunikaci s jejich zákaznickou podporou a poté, co jsem četl několik článků o jejich firemní kultuře. Bohužel u fintechů je právě důvěra to nejdůležitější.

A i v Česku máme podobný fintech, který se jmenuje Twisto. Funguje podobně, ale nemá ani propojené karty a není to ani předplacená karta, ale (zatím) funguje na bázi kreditky. Utrácíte a pak na konci měsíce zaplatíte. Twisto se teď chlubí tím, že pokud si pořídíte placený Premium účet, budete mít o 2% lepší směnný kurz než ostatní podobné společnosti. I tady platí, že pokud se zaregistrujete dostanete 300 Kč na vyzkoušení.

Jinak směnné kurzy u Curve, Revolut i Twista ve standardních variantách jsou víceméně stejné.

4. Nelámejte si hlavu s tím, kdo tentokrát bude platit


Pokud cestujete ve více lidech, nebo i jen ve skupině více rodin, mohla by se vám hodit česká aplikace s ne až tak českým názvem SettleUp (Apple iOS, Android). Kdysi měla název Dlužníček, který je trochu výstižnější.

Pokud jdete na oběd, do muzea, nebo platíte třeba trajekt, je náročné platit každý samostatně. Stejně unavující je, když to někdo zaplatí za všechny a pak celou dovolenou řešíte, komu kolik dlužíte, nebo kdo je na řadě s placením.

Pokud mají všichni účastníci nainstalovaný SettleUp a přizvou se do jedné skupiny, tak pak každý může do aplikace zadat, co zaplatil a za koho ze skupiny platil. Pokud chcete, můžete i částku rozdělit na účastníky nerovnoměrně podíly, nebo procentuálně. Díky synchronizaci vidí informace všichni ostatní a na hlavní stránce aplikace máte neustálý přehled, kdo je v "mínusu" a kdo v "plusu". Na konci cesty, nejen že znáte celkové výdaje, ale kliknete na "vyrovnat dluhy" a aplikace vám udělá rozpis, kolik má kdo komu zaplatit, aby bylo vše v nejlepším pořádku. Už žádné složité excelové tabulky :-)

Přeji vám krásné a pohodové léto. A pokud budete přemýšlet o tom, že byste si i po prázdninách chtěli udržet pohodové tempo, zažívat podobné chvíle klidu s rodinou a nebýt ve stresu z hromad práce, tak zkuste přijít na můj příští trénink Naložte se svým časem smysluplně. Těším se na vás.