Pohroma konce roku končí někdy okolo 22. prosince a další přijde až po Novém roce, kdy se opět zaplní všechny kancelářské židle. Několik dní mezi Vánocemi a Novým rokem je nejčastějším obdobím v roce, kdy má většina lidí dovolenou; často skloňovanou jako „přejídací orgie", „pohádková závislost", či „vaječno-koňakové odpojení od reality". Pak je tu ale skupina lidí, která si zcela záměrně dovolenou mezi svátky nebere.

Pokud jsem si celý rok říkal, že „musím" do práce, tak právě na těch pár dní mezi svátky jsem se každý rok vyloženě těšil. Jedná se totiž o práci ve zcela jiném rozměru, tempu a energii. V rozměru, kde se vytrácí urgentnost a shon. Poloprázdné kanceláře, klid a ticho přímo vybízejí k tomu, aby se člověk věnoval věcem, na které nebyl v průběhu roku čas. A tady je pár tipů, čemu se v tomto čase věnovat, pokud budete samozřejmě chtít:

1. Péče o pracovní prostředí
Každý rok jsem si už tak nějak rituálně přesadil květinu na svém pracovním stole. Zelená je uklidňující barva a vitální rostlina symbolem síly. Mám ji na stole proto, aby mi tyto náboje během roku posílala, a to je důvod proč je třeba i jí věnovat náležitou péči. Ukliďte si také papíry a artefakty na stole a zbavte se (=do koše) všeho nepotřebného. Co už dosloužilo, není třeba mít na pracovním stole ani z nostalgických důvodů. Není to jen o pořádku, ale i o očistě, aby staré věci neblokovaly věci nové.

2. Obejděte okolní kanceláře a pobavte se s kolegy
Poklidné vánoční období v lidech otevírá jejich lidskost a radost ke sdílení a konverzaci. Je to ideální čas pro navazování nových kontaktů. Využijte tohoto rozpoložení a popovídejte si s kolegy, které třeba jen potkáváte na chodbě, nebo se kterými vůbec nespolupracujete. Nejen že tím často vzniknou nová přátelství, ale zároveň se dozvíte zajímavé informace o dané osobě a třeba najdete společnou zálibu, problém, nebo rovnou jeho řešení.

3. Poděkujte těm, kteří s vámi spolupracují
Před vánočními svátky se, po dokončení všech pracovních úkolů a ve vleku úkolů souvisejících s organizací Vánoc doma, zmůžeme jen na „Díky za všechno, krásné a poklidné Vánoce a šťastný nový rok.". Během období mezi svátky můžete probrat v přátelské atmosféře s kolegy či podřízenými/nadřízenými zhodnocení minulého roku a své plány na rok následující. A protože jsou všichni uvolnění, není třeba si nic připravovat, je jen důležité být lidský a upřímný. Tento čas spontánně vybízí k tomu říci „Díky za …". Často pak takový rozhovor má mnohem větší přínos, než klasický pololetní hodnotící pohovor.

4. Naplánujte si naplánovatelné
Každý půlrok chodíte k zubaři, na pravidelné pracovní prohlídky, s autem do servisu, s dětmi do kroužků, na Velikonoce za rodinou, atd. Naplánujte si takové věci do kalendáře a můžete je na zbytek roku pustit z hlavy.

5. Připravte se na příští rok
Věci mají často roční periodu a s koncem roku expirují. Teď je ten pravý čas podívat se, jestli se vám po Novém roce nevytratí z kalendáře pravidelné schůzky, kdy vám končí kupón na městskou hromadnou dopravu, kdy vám končí platnost občanky, není třeba se přeočkovat na tetanus, máte nový kalendář pro příští rok a založené nové listy do papírového bloku, máte nastavena všechna inkasa, splátky hypotéky, co vaše stavební spoření a penzijní pojištění, co dálniční známka, technická na auto, …

6. Vyčistěte si poštovní Inbox
Vyhoďte všechny staré e-maily, založte (ideálně do složky Vyřízeno) všechny maily, které vám odjely někam na konec inboxu a vyřiďte zbytky konverzací, které vyřídit můžete. Vyzkoušejte i přesunout všechny zbylé e-maily do složky nazvané „Odloženo na konci roku", abyste se k nim mohli případně vrátit, pokud by si na ně někdo po Novém roce vzpomněl. Díky tomu docílíte prázdného Inboxu. Kdo jednou zažije prázdný Inbox, poví vám, jak je to osvobozující.

7. Naplánujte si osobní rozvoj
Jakmile se začnete zmítat povinnostmi všedních dnů, odsunete jako první na vedlejší kolej péči o sebe sama. Dopřejte si teď zamyšlení nad tím, co se chcete nového naučit, v čem se chcete zdokonalit, kam se chcete posunout. A hlavně, co konkrétně pro to uděláte? Hned v lednu můžete začít třeba mým tréninkem Naložte se svým časem smysluplně 😃 nebo tím, že si přečtete návod na zkrocení svých 12 časožroutů.

8. Naplánujte si první 2 týdny po Novém roce
Až se všichni vrátí do práce, začne pracovní život opět nabírat na obrátkách. Volný čas vyplní historky kolegů z dovolené a druhá vlna přání k novému roku. Bude tedy lepší mít připraven plán na první 2 týdny a dopřát si tak poklidnější pracovní start.

9. Co chcete dokončit za první čtvrtletí
Čtvrtletí je čas, kam ještě dokážeme vcelku zodpovědně dohlédnout. Zvažte, co je dostatečně ambiciózní dokončit během prvního čtvrtletí. Buďte maximálně konkrétní, případně se inspirujte v předchozím článku. Řekněte si první kroky, které uděláte.

10. Relaxujte
Ač jste placeni stejně jako ve dnech, kdy nevíte čí jste, dopřejte si klidu a pomalosti bytí. Kdy jindy byste si ho měli zasloužit víc.

A jak využíváte čas mezi svátky vy? Podělte se v diskusi.

Pokud v novém roce chcete svoji produktivitu posunout na další úroveň, mrkněte na můj otevřený trénink Naložte se svým časem smyslulplně, rád se tam s vámi sektám osobně 😀.