Tento příspěvek jsem pro vás připravil ve formě videa. Pokud ale raději čtete, připojuji také textovou formu. Tentokrát se zaměřím na SNAŽENÍ a přál bych si, abyste si na toto slovíčko nastavili takový radar, aby až ho příště někde uslyšíte, nebo až ho sami vyslovíte, jste zpozorněli a vzpomněli si na toto video.

Zmíním pár příkladů, aby bylo jasné, oč mi jde:

Není to tak dávno, kdy jsem zásadněji zhubnul, díky změně stravování. Sedím pak s jedním kolegou na obědě a on mi na to konto povídá, jak by i on potřeboval zhubnout, a že se SNAŽÍ jíst zdravě, že SNAŽIL DĚLAT kde co, ale že to prostě nejde. Přitom na táce s jeho obědem se hned vedle guláše s šesti vyjímá šlehačkový zákusek.

A nebo tohle známe všichni. Tři dny mi vůbec nefungovaly firemní e-maily. Následně se zjistilo, že to bylo způsobeno stejnou chybou, jako už 2krát v minulosti. Na můj dotaz, co s tím budou dělat, jsem dostal klasickou odpověď, že se „budou SNAŽIT, aby se situace už neopakovala.“

Jak hodně budete věřit tomu, že opravdu provedou nějaké kroky ke zlepšení? Myslíte si, že ten člověk, měl už v hlavě nějaké kroky, kterými se daná situace vyřeší? A nebo si myslel, že s tímhle nejde nic dělat, nebo že s tím nic dělat nechce? Jak hodně budete věřit člověku, který se bude SNAŽIT, že skutečně podnikne nějaké kroky ke zlepšení? A jak pro vás bude uvěřitelné, když by vám bylo sděleno: Vaše e-maily jsme přesunuly na novější a spolehlivější server.

Kdo je největší kamarád slovesa snažit se?
Je to spojka ALE!

„Hele já jsem se snažil, na to přijít, ale prostě mi to nejde.“
„Já jsem se s ním snažil domluvit, ale on je jak zabedněnej!"
„Ve škole, on je snaživý, ale ..."

A proto je snažení k ničemu. Když se o něco (říkám jenom) SNAŽÍME, tak se především bojíme, že to nezvládneme, že to nebude fungovat, že to nezabere, že to nevyřešíme a to je základní vzorec, který si tímto přístupem dáme do hlavy.

Tím, že sobě nebo někomu řekneme, že se budeme SNAŽIT, to v podstatě znamená, že si dopředu jen připravujeme půdu pro omluvu své budoucí chyby, nízké snahy, malé motivace. A protože si slíbíme, že se budeme JENOM snažit, tak rozhodně do dané věci nepůjdeme naplno, nedáme do toho tu potřebnou energii. Budeme to zkoušet jen do prvního problému, první obtíže, prvního zaseknutí a pak toho necháme.

Oproti tomu, když se rozhodneme, že do věci půjdeme, že ji budeme skutečně DĚLAT, že něčeho chceme dosáhnout, že něco změníme, že něčemu zabráníme, že něco zlepšíme, potom do toho dáme opravdu všechno. S tímhle nastavením si můžeme být jistí, že čas, který do dané věci investujeme, skutečně přinese svoje ovoce.

Naopak když budeme svůj čas investovat jen do SNAŽENÍ, tak ho ve skutečnosti vyhazujeme z okna. Abychom pracovali na něčem, čeho stejně po nějakém čase necháme, nedává vůbec žádný smysl. A protože mi se dnes a denně SNAŽÍME o spoustu věcí, tak také SPOUSTU času jen tak vyhazujeme a pak si stěžujeme, že nemáme čas.

Když se chcete SNAŽIT doopravdy, pak nemluvte o snažení, ale řekněte si, co, kdy a proč uděláte. Musíte v tom mít jasno. Pokud se chcete jen SNAŽIT, tak to raději nedělejte, ušetříte si tím čas i frustraci z toho, že vám to nevyšlo.

Až tedy příště sebe, nebo svého kolegu přistihnete u toho, že se o něco SNAŽÍTE, zeptejte se ještě jednou. Snažíte se, nebo pro to skutečně něco děláte?