Je zajímavé si uvědomit, že není mnoho jiných činností během dne, které tak výrazně omezují naše možnosti jako je právě dojíždění do práce. Ať už je člověk odkázán na držení volantu nebo setrváním na jednom místě, je dojíždění jednou z nejméně přínosných částí našeho dne. A čím déle musíme dojíždět, tím více nespokojenosti, stresu a nezdravých návyků může působit.

Věda a technika ještě nejsou tak daleko, aby dojíždění dokázala eliminovat a teleportovat nás jednoduše na místo určení. Jisté pokusy o zlepšení a zrychlení tu jsou, ale vypadá to, že spíše než touto cestou bude lepší se zabývat tím, jak do práce vůbec nedojíždět a pracovat z místa bydliště za pomoci dostupných technologií.

Do té doby většinu z nás dojíždění zřejmě nemine a proto se pojďme podívat, jak můžeme cestu do práce využít k vlastnímu prospěchu a čas na dojíždění strávit o něco smysluplněji.

Připravte se na přicházející den

  1. Rozmyslete si seznam věcí, které chcete daný den dokončit. Tomuto tématu jsem věnoval samostatný článek a proto asi nepřekvapí, že ji dávám na první místo. Ráno máte ještě čistou mysl, nejste většinou ještě vtaženi do pracovní operativy a tak si můžete v klidu rozmyslet, které klíčové věci potřebujete daný den dokončit. Napište si alespoň 3 nejdůležitější úkoly. Dost často využívám k zapisování úkolů převod řeči do psaného textu, kterým disponují všechny současné mobilní telefony bez nutnosti instalace jakékoliv další aplikace.
  2. Vyčistěte si Inbox. V hromadné dopravě jste dost často offline, tedy nepřichází vám další e-maily, nepřibývají další položky ke zpracování. Díky tomu se můžete mnohem více koncentrovat na odbavení všeho, co je ve vašem inboxu. Napsat rychlé odpovědi, předat úkoly dále, nebo archivovat zprávy, které nevyžadují žádnou další akci. To vše zvládnete i prostřednictvím telefonu. Svůj inbox dokážu nejlépe vyčistit především při cestování letadlem. Při samotném letu i čekání na letištích jsem bezproblémově dosahoval tzv. Inbox Zero.
  3. Naplánujte si den. Teď už víte, které důležité úkoly chcete dokončit a je třeba se podívat na svůj kalendář. Jestli umožňuje splnění daných úkolů, nebo co je potřeba udělat s událostmi, které se v něm vyskytují. Možná některé z úkolů vyžadují naplánování další schůzky, nebo se někam na konkrétní čas dostavit. Připravte si kalendář, abyste se jím nemuseli už více zabývat.

Rozvíjejte se

  1. Poslouchejte. Nedávno jsem na konferenci osobního rozvoje potkal řidiče dodávky, který měl načteno tolik, že jsem se nestačil divit. Když jsme se bavili, dozvěděl jsem se, že dlouhé cesty z rádia poslouchá jen audio knížky. Podobně můžete poslouchat i zajímavé podcasty. Pokud večer přijíždíte domů unavení, je méně pravděpodobné, že se vám bude chtít se dále vzdělávat a soustředit se. Proč k tomu nevyužít právě času stráveného na cestách?
    Kde můžete začít: Audiotéka, Audable, iTunes
  2. Čtěte. Kromě knih a e-knih si často čtu svůj vlastní mix toho, co mě v předchozích dnech zaujalo a zrovna jsem neměl čas si to přečíst. Zajímavé články, na které narazím na internetu, si buď posílám do specializovaných aplikací, nebo si je otevírám jako iCloud Tabs. Díky synchronizaci je pak mám dostupné na jakémkoliv zařízení, které vezmu zrovna do ruky. U specializovaných aplikací je přínosné, že články převedou do čisté podoby bez reklam a balastu okolo, umí články vcelku obstojně strojově přečíst a hlavně vám stáhnou veškerý takový obsah najednou, takže pak nezáleží na tom, jestli jste zrovna připojeni k internetu.
  3. Udržujte si přehled. Nejsem příznivcem „proudových" médií, kde mi někdo jiný určuje mix toho, co bych si měl přečíst a ideálně co dříve a co později. Rád si sestavuji mozaiku zajímavých zpráv sám. Vyrábím si tedy pomocí chytrých aplikací a dostupných článků svoje „noviny“, které obsahují jen to, co mě skutečně zajímá. Obdobně využívám třeba i Twitter, který je pro mě primárně zdrojem zajímavých a rychlých zpráv.
    Aplikace: Flipboard, Feedly

Myslete na svoje zdraví

  1. Naplánujte si, co budete jíst. Zdravá životospráva začíná u jídla. Nenechávejte plán co a kdy budete jíst na poslední chvíli, rozhodněte se už ráno kam půjdete na oběd a co si dáte. Naplánujte si v kolik hodin a kde si dáte svačinu a jak si zajistíte přísun zdravé energie a vody po celý den. Sophia Breene pak doporučuje mít při dojíždění po ruce nějakou rychlou svačinku (jablko, nesolené mandle, …), abyste se v případě zpoždění nebo dopravní zácpy nedostávali do stavu hladovění.
  2. Cvičte cestou. Všichni víme, že sezení našemu zdraví neprospívá. Ale co dělat, když při dojíždění nám toho moc jiného nezbývá? Stačí si jen uvědomovat jak sedíme. Seďte vzpřímeně, ideálně na kraji svého sedadla, nohy mějte rovně na podlaze (tedy pokud neřídíte), zpevněte břicho a narovnejte svoji páteř a vytáhněte celé tělo, jako by vás někdo za vlásek v temeni tahal nahoru. Nějakou chvíli v této poloze vydržte a během cesty ji několikrát zopakujte. Podobně se můžete protáhnout i ve stoje.
  3. Projděte se. I když dojíždíte, tak se zkuste alespoň kousek projít. Během chůze vás začnou napadat skvělé myšlenky a rozproudíte energii ve vašem těle. Zkuste vystoupit třeba o zastávku dříve, zaparkovat auto o blok dále. Chodívám často poslední úsek cesty domů pěšky místo jízdy tramvají. Cesta pěšky mi trvá jen o 10 minut déle, než 5 zastávek tramvají. K motivaci vám pomůže třeba krokoměr ve vašem telefonu.
    Aplikace: Moves, Withings

Relaxujte

  1. Pečujte o své myšlenky. Pokud ve vás přemýšlení o dalších úkolech vzbuzuje zbytečné množství stresu, je vhodnější se během dojíždění raději věnovat zklidnění mysli. Asi jako každý začátečník jsem byl při prvních pokusech s mindfulness překvapen, jak těžké je omezit naše myšlení pouze na jednu jedinou věc. Co chvíli naše myšlenky odletí za jiným podnětem a chvíli trvá, než se nám je podaří zase vrátit zpět. Jakmile se ale podaří osvojit si tuto dovednost, přináší to ohromnou úlevu a možnost podívat se na věci trochu jinou, klidnou perspektivou. Používám aplikaci Headspace, kde se můžete nechat vést zkušeným instruktorem.
  2. Poslouchejte hudbu. Hudba má schopnost rychle posunout naši náladu, ovlivňuje naše podvědomí, kde otravné negativní myšlenky posilují naše obavy a přidávají na stresu. Poslech hudby je relativně levné a rychle působící řešení, které je téměř vždy k dispozici. Zkoušejte různé typy a žánry hudby a sledujte jak na vás působí. Vytvářejte si svoje seznamy skladeb (playlisty) pro různé potřeby. Nebo využijte aplikací, které vám tvoří hudbu na míru dle typu činnosti (koncentrace, relax, …).
  3. Socializujte se. Obzvláště pokud dojíždíte delší vzdálenosti máte možnost seznámit se se zajímavými lidmi a získat tak nejen nového parťáka pro každodenní cestu, ale rozšířit si zase o kus svoje obzory. Pokud cestujete autem, využijte čas pro hovory se známými, rodinnými příslušníky, protože pravděpodobně jindy si na ně čas nenajdete.

A jedna prémiová rada na závěr: USMÍVEJTE SE! Nejen že s úsměvem jde všechno lépe, ale úsměvem sami sebe stimulujete k lepší náladě, která předurčuje, jaký budete mít den.