Když jsem pobýval ve Finsku, byl příchod jara velmi příjemným zážitkem, který si pamatuji dodnes. Po několika měsících, kdy se noc okolo 10. hodiny změnila v šero, aby se opět ve 3 hodiny vrátila, byl příchod jara signálem přicházející změny. Sníh a led začal ustupovat, šerem začaly prostupovat sluneční paprsky a začaly se objevovat první květiny. Už jen na lidech cestujících autobusem byla vidět zásadní změna nálady, začali více komunikovat a byli uvolněnější.

Nového začátku si můžeme všímat především v přírodě, která se začíná probouzet. Stromy staré listí shodily již na podzim a teď se na jejich větvích začínají objevovat nové pupeny, stará tráva uschla, aby umožnila vyrůst novým zeleným stéblům. A jak se probouzíte k novému období vy? Uvolnili jste si prostor, aby se mohly i vaše nové myšlenky volně rozvinout? Abychom se mohli pustit do nových věcí, splnit si svá přání, dosáhnout toho, na čem nám záleží a nebo se jen zbavit stresu z přetížení, je potřeba se některých věcí zbavit a „uvolnit si tak ruce“.

Ve výzkumu prováděném na Princtonské univerzitě vědci zjistili, že pokud se pohybujete v prostředí, kde vládne nepořádek a hromady, je tím výrazně ovlivněna vaše schopnost koncentrovat se. Nepořádek také omezuje schopnost mozku zpracovávat informace, což trefně přirovnal Erin Doland: nepořádek a nevyřízené hromady věcí se bijí o vaši pozornost jako kdyby vedle vás stálo dítě, které by stále dokola opakovalo: „Lízátko, lízátko, lízátko, lízátko, lízátko, lízátko, lízátko, lízátko, chci lízátko, lízátko, lízátko, já chci lízátko, lízátko, lízátko …“. I když se vám podaří koncentrovat, nebude to nikdy naplno, protože si budete stále vědomi toho, že vedle vás křičí dítě.

A proto pojďme využít jara jako nového začátku a pusťme se do úklidu, jehož cílem bude zbavit se zbytečností a tím si udělat prostor pro nové, důležité věci. Tady je 10 kroků, jak na to, přičemž na konci článku si můžete také stáhnout podrobný seznam, podle kterého můžete krok po kroku úklid zrealizovat:

0. Udělejte si čas
Jednoznačná prerekvizita. Buď si můžete rezervovat několikrát 15 minut a postupně zpracovat jednu část po druhé, nebo si (raději) rezervujte 1-3 hodiny na intenzivní akci. Naplánujte si úklid jako jakýkoliv jiný úkol - ideálně přímo do kalendáře.

1. Pracovní stůl
Seberte všechno z pracovního stolu a položte na podlahu, nebo na odkládací stolek. Nic na vašem stole nesmí zbýt. Pokud věci necháte na svém místě budou mít tendenci tam zůstat. Všechno přesuňte pryč. Vezměte každou věc do ruky a okamžitě se rozhodněte, co s ní uděláte. Máte na výběr těchto 5 možností:
  1. vyhodit ji;
  2. předat ji někomu jinému (buď že mu věc patří, nebo že ji může udělat);
  3. archivovat ji;
  4. vyřídit ji (pouze pokud to zvládnete do 2 minut);
  5. přidat ji do seznamu úkolů ke zpracování.
Buďte radikální, nebojte se věci vyhazovat, nearchivujte zbytečnosti. Nikdy nepřeskakujte a nikdy věci nevracejte zpět do hromady. Otevřete všechny šuplíky pracovního stolu a zopakujte stejný postup i pro jejich obsah. Papíry nearchivujte, skenujte je (třeba i pomocí telefonu pomocí Scannable, TinyScanner, CamScanner) a uložte je do počítače, nebo do nějaké cloudové služby jako je například Evernote.

2. Kancelář a místnosti doma
Vyberte si místnost a projděte nejprve všechny vodorovné povrchy (poličky, povrchy skříní, stolky, ostatní nábytek,…). Papíry, předměty, suvenýry „cetky“, nástroje, vše snášejte na podlahu nebo odkládací stolek. Nic nenechávejte na původním místě. U každé věci se potom rozhodněte:
  1. vyhodit ji
  2. darovat ji (rodina, přátelé, kolegové, charita, …)
  3. uklidit ji na správné místo (nikoliv položit na jiný povrch)
  4. vrátit zpět kde byla (těch by mělo být minimum)
Poté projděte všechny svislé plochy jako jsou zdi, dvířka skříněk, dveře, lednička. Podívejte se také pod postele, pod a na skříně. Vše co najdete sneste opět doprostřed místnosti a rozhodněte se podle stejných kritérií. Opravdu je důležité všechno vyndat/sundat a přinést na jednu hromadu. Jedině tak se mohou věci utkat o svoji prioritu ve vašem životě.

3. Vyčistěte si plochu počítače
Každé ráno by vás mělo motivovat do práce. Tedy nejen čistý stůl, šuplíky a pracovní prostředí ale i plocha počítače. Je to další místo, které je třeba vyčistit. Plocha počítače je často cílem dočasných, rozpracovaných a jednorázových souborů a složek. Smažte je! Přesuňte skutečné pracovní složky na správné místo mimo plochu. Smažte zástupce, které už nepoužíváte, nebo spusťte pomocníka čištění plochy.

4. Vyčistěte si počítač
Podívejte se na seznam všech nainstalovaných programů. Skutečně je ještě všechny používáte? Odinstalujte zbytečné programy, uvolníte si tím i místo na disku a možná tím i docílíte zrychlení vašeho počítače. Podívejte se do složky dokumentů a rozhodněte, se kterými potřebujete aktivně pracovat. Skutečně potřebujete mít v počítači soubory k projektu z roku 2012? Přesuňte staré soubory na záložní zařízení (USB disk, NAS) a do některé z cloudových služeb (Google Drive, OneDrive, Dropbox). Budete tím mít duplicitní zálohu a nemusíte se bát soubory smazat z disku počítače. Zkuste se zamyslet jestli vám stále vyhovuje organizace souborů na vašem počítači: hierarchie složek, disků, pojmenování, apod.

5. Vyčistěte svůj telefon
Skutečně potřebujete všechny nainstalované aplikace? Opravdu je nutné míst všech 9 obrazovek zaplněno ikonami? Smažte to, co už jste více jak půl roku nezapnuli. Nebojte se, pokud budete aplikaci potřebovat, můžete si ji znovu zdarma stáhnout z obchodu. Zajímavé cvičení je i telefonní seznam. Projděte a promažte staré kontakty, možná si tím i vzpomenete na to, co jste si slibovali dávno (že třeba někomu budete chtít zavolat).

6. Promažte fotky
Digitální fotografie, ať už v telefonu nebo počítači, jsou díky snadnosti pořízení a stále zvyšující se kvalitě největším žroutem volného místa. Promažte duplicitní, nekvalitní a rozmazané fotky. Smažte i ty, které jste použili jen jednorázově. Nebojte se smazat fotografie, které vám zbytečně připomínají nějaké negativní zážitky. Zbylé ideálně přesuňte do některé cloudové služby (iCloud, Google Photos, Flickr, apod.)

7. Zredukujte své sociální sítě a komunikační kanály
Projděte si, které lidi sledujete na Twitteru, koho máte v přátelích na Facebooku, Google+, Instagramu, Pinterestu, apod. Nebojte se řezat, protože každá zbytečná zpráva vás připravuje o váš čas i přehlednost příspěvků, které chcete skutečně sledovat. Pokud je pro vás zrušení přátelství až příliš razantní, vypněte si sledování a upozornění. Revidujte seznam skupin, kterých jste členem, nebo které sledujete - ať už na Facebooku, nebo LinkedInu. Vypněte si notifikace u těch skupin, kde chcete zůstat členem, ale zprávy si číst jen na základě aktivní potřeby. Podobně projděte i další informační zdroje a zrušte zbytečné notifikace (RSS, Flipboard, Pocket, newslettery, apod.). Skutečně potřebujete používat všechny komunikační nástroje (Skype, WhatsUp, ICQ, Facebook Messenger, Jabber, Slack, všech 10 e-mailových účtů)?

8. Redukujte oblečení
Pročistěte váš šatník. Je to obzvláště s jarem velmi osvobozující. Zbavte se věcí, které jste už více jak 1/2 roku nenosili, i těch, u nichž si už několik let říkáte: „to budu nosit, až zhubnu“. Dalšími kandidáty jsou věci, které je potřeba opravit, jsou seprané, vytahané, apod. Pokud se s některými věcmi nemůžete rozloučit, nebo si nejste jistí, přeřaďte je třeba do nástavce skříně, nebo je dejte do pytle a nadepište dnešním datem. Při příštím čištění se jich zbavte definitivně.

9. Zbavte se velkých věcí
Velké věci obvykle přehlížíme, protože jsou velké a „nejde s nimi moc dělat“: velká suchá květina, zbytečná skříňka, kusy starého nábytku, elektronika, nefunkční a nepoužívané nástroje a přístroje, …) Zbavením se velké věci získáte velké místo. Nebojte se a uvolněte si velké místo jedním rozhodnutím.

10. Vytvořte si systém
Pro organizaci pracovního prostředí si můžete zkusit zavést zónový systém, tedy jaké věci mají být jak dostupné. Každopádně když už se pustíte do čištění a každou věc budete držet v ruce, zamyslete se nad tím, kde by mělo být její správné místo. Třeba že klíčky od auta patří vždycky na poličku v předsíni, nebo že sešívačka je vždycky ve druhém šuplíku. Pokud věc použijete, vraťte ji zpět na své místo. Tím nejen že udržíte svůj systém organizace a pořádku, ale ušetříte tím také čas při hledání věcí. Zaveďte si inbox na věci, které k vám přichází. Nebo lépe rovnou dva. Jeden na věci, které budete muset zpracovat (je s nimi spojená nějaká akce) a na věci, které se mají jen archivovat. Pravidelně je pak čistěte.


Pokud jste se odhodlali k jarnímu úklidu, jistě vám přijde vhod seznam, podle kterého můžete jarní úklid provést. Získejte svůj seznam a pak už jen odškrtávejte položky.